Vraag:

Psychotisch en verslaafd, wat nu?

hallo.

wij lopen al heel lang tegen de problemen van mijn zwager aan(de broer van mijn man) hij woont bij ons in het dorp en is volgens ons erg psychotisch.

maar niemand wil ons/hem helpen.

want hij is volwassen en moet zelf hulp zoeken. hij zit in de schuldsanering en krijgt een keer per week zijn geld. dit gaat voor het aller grootste gedeelte op aan wiet, wij vragens ons af of hij wel wat eet.

dit gaat hij halen in een stad, een uur lopen hier vandaan. we zien hem vaak lopen, en hij valt dan mensen lastig, hij scheld ze uit, of rent achter ze aan. een aantal mensen zijn al echt bang voor hem,lopen zelfs met een stok in de wandelwagen etc.mijn schoonouders belt hij op en scheld het hele antwoord apparaat vol. wat hij allemaal zegt,is gewoon te erg voor woorden.met ons wil hij ook niets meer te maken hebben. hij heeft al een aantal keren onze zoon(6jaar) uitgescholden. en mijn man heeft een keer geweigerd hem van wiet te voorzien, dat was de enige reden dat hij nog contact met ons had.

maar wij weten echt niet meer wat te doen. de huisarts zegt dat het niet bedreigend is. nee!!! maar wat moet er dan gebeuren? iedereen is bang voor hem, en het is gewoon erg als je hem ziet lopen en ziet schelden/roepen naar grassprietjes.

ik kan nog veel meer verhalen vertellen, er komt geen eind aan.

maar wij zijn te einde raad, mijn schoonmoeder gaar er ook aan onder door.ook bij de politie is hij bekend, maar hoe vaak moeten mensen bellen en klagen voor ze eens komen kijken????niemand wil wat doen en stuurt ons van het kastje naar de muur.maar straks is het te laat!dat het fout gaat is zeker.

maar wat als hij iemand wat aan doet?? wie is er dan schuldig???

Antwoord:

Goedemorgen, uw huisarts heeft waarschijnlijk wel gelijk als hij zegt dat het niet bedreigend is, maar lastig en voor uw gezin uiterst onprettig is het wel.

Vroeger en dan praat ik over de tijd voor 1940, had elk dorp een of meer "dorpsgekken" die meestal binnen de gemeenschap bleven en vanwege de sociale controle door iedereen wel in de gaten werd gehouden, waardoor het voor alle betrokkenen leefbaar bleef. In de tijd van individualisering en het afbreken van sociale controle en het gemeenschapsgevoel wat daarbij hoorde, kijkt niemand daar nog naar om. Dat de politie en de huisarts zich in zo'n situatie het gevoel hebben dat zij hier alleen nog maar voor verantwoordelijk voor zijn kan kloppen, het maakt uw probleem niet kleiner. Uw zwager valt onder de z.g. "zorgwekkende zorgmijders", mensen die op meerdere terreinen zorg behoeven, maar dat mijden als de pest. De huisarts en de politie zouden de speciale methodiek t.a.v. deze specifieke groep patienten moeten kennen. In de grote stad is dit al een jarenlang bekende methodiek die er uit bestaat dat er met familie en zorgverleners een zorgcontact wordt onderhouden met de patient met als belangrijkste doel, zorgen dat de patient op tijd zijn medicatie krijgt en dat hij of zij niet afglijdt naar een bestaan op straat, waardoor de problemen alleen maar toenemen. Het zal niet binnen het vermogen liggen van de huisarts of de politie om uw zwager te laten stoppen met het roken van wiet, maar ik denk wel dat er mogelijkheden bestaan om hem wat meer in de structuur te krijgen, waardoor er sprake is van minder overlast. U zou daar zelf het initiatief voor kunnen nemen, door met beide zorgverleners het gesprek aangaan, al dan niet in aanwezigheid van uw zager. Niet vanuit de gedachte dat u het probleem zou kunnen oplossen, maar wel beheersbaar maken. Succes,

Nico

OVERIGE VRAGEN BINNEN DEZE CATAGORIE

Wat staat mijn broer te wachten nu hij naar een afkickkliniek is gegaan?Mijn ouders zijn verslaafd aan het helpen van mijn verslaafde broer. Wat kan ik hieraan doen?Waar kan mijn moeder hulp zoeken voor mijn verslaafde broertje?Moet ik de kinderbescherming bellen voor de kinderen van mijn heroïneverslaafde broer?Is de hoeveelheid leed dat iemand heeft verworven een voorspeller voor herstel of niet?Moet ik afwachten tot mijn broertje zelf neergaat?Mijn goede vriend is verslaafd aan Coke, kan ik iets voor hem doen?Mijn verslaafde broer gaat beginnen met behandeling, hoe ga ik hiermee om de komende tijd?Hoe kan je zien dat iemand coke gebruikt?Zelf psychische problemen door mijn verslaafde zus. Wat kan ik doen?Mijn broer is in behandeling, wat kan ik doen als zus?Ik ben 16 jaar en n goed vriendje van mij van 21 jaar is coke verslaafd, wat kan ik doen?Mijn zusje heeft toegegeven dat ze coke verslaafd is, welke hulp is er voor haar?
ONLINE CHAT
is nu open
Online advies, van professionals en lotgenoten elke maandag, dinsdag en donderdag vanaf 12:00 uur.
FORUM

LUCHT JE HART
praat mee of luister

en vind steun bij lotgenoten

bezoek ons forum
DEEL
JE ERVARING
word een vrijwilliger
help anderen zichzelf te helpen
meld je aan als vrijwilliger
Stel zelf een vraag
wij staan voor je klaar
Staat je vraag er niet tussen? Vraag vandaag nog advies aan Nico.
naar online advies