Vraag:

Wat verslaving kan doen met jou als kind van een verslaafde ouder!!

vraag:  Waarom maakt een alcoholverslaafde vader je leven zo kapot

Antwoord:

Antwoord: Hi, ik denk dat dat iets te maken heeft met loyaliteit die je voelt bij alles wat een ouder doet of niet doet.
Die loyaliteit is bijna een automatisme waardoor je niet zomaar afscheid kan nemen van een ouder die het niet zo goed doet. Ik heb een tijd in de gevangenis gewerkt waar ik veel mannen tegenkwam die hun ouders nogal wat te verwijten hadden. Maar dat wil niet zeggen dat ze zomaar afstand konden doen van die ouders. Je voelt je zo verantwoordelijk als het niet goed gaat met je ouders dat dit je leven inderdaad behoorlijk in de war kan brengen.
Is het in een normale situatie gewoon dat je eenmaal volwassen wat meer afstand kan nemen van je ouders zodat er ruimte kan komen om je eigen volwassen leven te leiden, als je een verslaafde ouder hebt dan is de invloed hiervan negatief op de ontwikkeling van je eigen leven.
Dat wil echter niet zeggen dat je als kind van een verslaafde ouder gedoemd bent om te blijven stilstaan in je eigen ontwikkeling. Je kan in therapie gaan en met behulp van je therapeut toch je eigen ontwikkeling op gang brengen waardoor het je ook kan lukken om meer afstand te nemen van de problemen thuis.
Wat ik echter vaak zie is dat kinderen van een verslaafde ouder zichzelf de onmogelijke opdracht geven dat zij dit probleem tot een oplossing moeten brengen, dus zich ook schuldig voelen zolang hen dat niet lukt.
Uit ervaring weet ik dat de kans dat het wel lukt verwaarloosbaar klein is, dus dat je vroeg of laat de handdoek in de ring zal (moeten) gooien. Dat klinkt als een oplossing, maar dat is meestal een heel pijnlijk proces zonder dat je zelfs je doel maar in zicht krijgt en dat kost bloed, zweet en tranen om uiteindelijk tot de erkenning te komen dat dit je niet gaat lukken. En dat is goed, want ieder mens gaat zijn eigen weg en maakt zijn eigen keuzes. Dus ook de keuze om je leven kapot te laten maken door je vader, maar ik begrijp dat dit jaren kan duren voor je los kan laten dat jij dit moet oplossen, veel liefs en sterkte bij het omgaan met dit vreselijke probleem,

Nico

OVERIGE VRAGEN BINNEN DEZE CATAGORIE

Wat staat mijn broer te wachten nu hij naar een afkickkliniek is gegaan?Mijn ouders zijn verslaafd aan het helpen van mijn verslaafde broer. Wat kan ik hieraan doen?Waar kan mijn moeder hulp zoeken voor mijn verslaafde broertje?Moet ik de kinderbescherming bellen voor de kinderen van mijn heroïneverslaafde broer?Is de hoeveelheid leed dat iemand heeft verworven een voorspeller voor herstel of niet?Moet ik afwachten tot mijn broertje zelf neergaat?Mijn goede vriend is verslaafd aan Coke, kan ik iets voor hem doen?Mijn verslaafde broer gaat beginnen met behandeling, hoe ga ik hiermee om de komende tijd?Hoe kan je zien dat iemand coke gebruikt?Zelf psychische problemen door mijn verslaafde zus. Wat kan ik doen?Mijn broer is in behandeling, wat kan ik doen als zus?Ik ben 16 jaar en n goed vriendje van mij van 21 jaar is coke verslaafd, wat kan ik doen?Mijn zusje heeft toegegeven dat ze coke verslaafd is, welke hulp is er voor haar?
ONLINE CHAT
is nu gesloten
Online advies, van professionals en lotgenoten elke maandag, dinsdag en donderdag vanaf 12:00 uur.
FORUM

LUCHT JE HART
praat mee of luister

en vind steun bij lotgenoten

bezoek ons forum
DEEL
JE ERVARING
word een vrijwilliger
help anderen zichzelf te helpen
meld je aan als vrijwilliger
Stel zelf een vraag
wij staan voor je klaar
Staat je vraag er niet tussen? Vraag vandaag nog advies aan Nico.
naar online advies